Als visagiste of professionele make-up artist krijg je waarschijnlijk regelmatig de vraag: ‘Is make-up slecht voor je huid?’ Wat is daarop jouw antwoord? Een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ is niet voldoende, daarom gaan we in dit artikel dieper in op dit vraagstuk. Want er zijn heel wat aspecten waar je bij het beantwoorden van deze vraag rekening mee moet houden.
Strenge regelgeving en hoge kwaliteitseisen
Slechte make-up bestaat niet meer. Cosmetica wordt zeker in de EU streng gecontroleerd. Er bestaat zelfs een speciale wetgeving voor cosmetica; de Europese Cosmeticaverordening. Deze verordening bestaat uit maar liefst 40 artikelen en 10 annexen waarin talloze eisen voor het lanceren van cosmetica op de markt zijn vastgelegd. De belangrijkste eis van de Cosmeticaverordening is: “Cosmetische producten mogen de gezondheid van de mens niet schaden wanneer zij onder normale of redelijkerwijze voorziene gebruiksvoorwaarden worden aangewend.” Alle make-up producten die hier op de markt komen, worden uitgebreid beoordeeld op veiligheid.
Toch nog toxische ingrediënten in make-up?
Het kan echter voorkomen dat je toch nog enkele toxische ingrediënten tegenkomt in make-up producten. Hoe kan dat? Zo kan er soms nog lood worden teruggevonden in lipsticks. In 2007 ontdekte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tijdens een onderzoek dat er toch lood zat in lipsticks op de Nederlandse markt. Ook de Amerikaanse consumentenorganisatie (FDA) ontdekte lood in lipsticks. Bewust lood toevoegen aan lipsticks mag niet, toch zijn kleine concentraties wel toegestaan.
Dit komt omdat lood bijna overal van nature in voorkomt (voeding, lucht, water), waardoor tijdens de productie lood via verschillende grondstoffen toch in een make-up product terecht kan komen. De aanwezige hoeveelheid moet wel streng gecontroleerd worden. Deze kleine concentraties vormen geen gevaar voor de gezondheid. Andere toxische stoffen die als bijproduct in zeer lage concentraties in make-up voor kunnen komen zijn; cadmium in eyeliners en concealers, nikkel in poeder en rouge, beryllium in bronzers en oogschaduw en arsenicum in mascara en foundation.
Slechte make-up gewoonten
Over het algemeen kunnen we dus stellen dat er geen slechte make-up producten zijn. Hoe kan het dan, dat sommige mensen toch klagen over huidproblemen door make-up? Dit komt doorgaans door slechte make-up gewoonten en verkeerde reinigingsgewoonten. Of mensen kennen hun eigen huid niet goed genoeg, waardoor ze voor hun huidtype niet de juiste producten gebruiken. Hier is een belangrijke taak voor jou weggelegd als visagiste of schoonheidsspecialiste. Met het juiste advies en de juiste zorg zal je veel mensen van hun problemen af kunnen helpen. Als de basis van de make-up goed op het huidtype is afgestemd kun je al heel veel problemen voorkomen.
Een goede primer en de juiste foundation
Een make-up product dat veel mensen vergeten is een primer. Een primer zorgt voor een goede basis voor de make-up en breng je aan op een goed gereinigde en verzorgde huid. Het legt een beschermlaagje over de huid en zorgt ervoor dat de make-up goed hecht. Daarna is een goede foundation essentieel. Mensen met een erg gevoelige huid kiezen beter geen vloeibare foundation, want deze producten bevatten de meeste conserveringsmiddelen; stoffen waarvan we weten dat ze sneller voor irritaties zorgen. In plaats daarvan kun je voor een poederfoundation of een foundation op basis van siliconen kiezen. Bij een gerimpelde huid of bij een zeer droge huid is de siliconen foundation de beste optie. Een poederfoundation zal namelijk de rimpels juist benadrukken of de droge huid er snel schilferig uit laten zien.
Allergieën en de gevoelige huid
Mensen met allergieën en een zeer gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt moeten meer aandacht besteden aan de soort make-up producten die ze gebruiken. Wanneer iemands huid allergisch of geïrriteerd reageert, zegt dat meestal niets over de kwaliteit van het product, maar eerder over de huid van de betreffende persoon. Deze mensen kunnen zich laten testen op voor welke stoffen ze allergisch zijn. Ze kunnen dan producten met deze stoffen vermijden; het hoeft dus zeker niet te betekenen dat ze geen make-up meer kunnen dragen. Mensen met een gevoelige huid kunnen het beste make-up producten met alcohol, parfum en minerale olie vermijden. Ook waterproof make-up kan bij mensen met een gevoelige huid voor problemen zorgen, omdat deze moeilijker te verwijderen is.
Hygiëne en make-up
Dit is nog zo’n aandachtspunt waar veel make-up gebruikers niet voldoende bij stilstaan. Dus ook op dit vlak kun je als professionele visagiste veel betekenen op het gebied van voorlichting aan klanten en door zelf het goede voorbeeld te geven tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Veel huidproblemen na het dragen van make-up ontstaan niet door de make-up producten zelf, maar door het feit dat de producten besmet zijn door onjuist gebruik. Denk aan dezelfde kwasten en penselen gebruiken voor meerdere mensen, met je vingers in potjes make-up, het niet goed afsluiten en bewaren van make-up producten, niet letten op de houdbaarheidsdatum, etc. Of wat dacht je van de testers in winkels? Dr. Elizabeth Brooks van het Jefferson Medical College in Pennsylvania deed er onderzoek naar. Zij ontdekte dat 100% van de make-up testers in winkels waren besmet met de e.coli bacterie, staphylococcus bacterie en de streptococcus bacterie.
Make-up is slecht voor je huid? Nee, dit is een hardnekkige fabel, het is vooral de manier waarop mensen met make-up omgaan, die ervoor zorgt dat er huidproblemen kunnen ontstaan. Ook het kennen van de eigen huid en voldoende kennis van huidverzorging en make-up producten is hierbij heel belangrijk. Dit alles laat zien hoe belangrijk het werk van professionele visagisten is!